Szkolenie
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z podstawami oraz obowiązkami na stanowisku intendenta w zakładzie żywienia zbiorowego oraz zdobycie wiedzy dotyczącej prawidłowego żywienia oraz jego znaczenia w rozwoju dzieci i młodzieży. Podczas szkolenia dowiesz się m.in. jak układać smaczne i pełnowartościowe jadłospisy zgodnie z obowiązującymi normami, a także jak wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych i uczestniczyć w ich rozwoju. Szkolenie uwzględnia Rozporządzenia z dnia 26.07.2016 w sprawie grup środków spożywczych, przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Prowadzący szkolenie: wieloletni pracownik Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej, jednostki sprawującej bezpośredni nadzór nad zakładami produkcji, żywienia zbiorowego, obrotu żywnością.
Adresaci
Szkolenie skierowane jest do dyrektorów placówek oświatowych, pracowników pedagogicznych, pracowników bloku żywieniowego odpowiedzialnych za prowadzenie żywienia w żłobkach, placówkach przedszkolnych i szkolnych, przedsiębiorców prowadzących sklepiki szkolne oraz świadczących usługi cateringowe dla zakładów żywienia zbiorowego
Tematyka
- Aktualne regulacje prawne w zakresie żywienia zbiorowego, w tym omówienie:
– Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
– Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach - Podstawowe zasady prawidłowego żywienia dzieci, młodzieży w poszczególnych grupach wiekowych z uwzględnieniem norm żywienia opracowanych przez IŻŻ
- Podstawowe zasady planowania prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego: zasady układania jadłospisów, rozkład posiłków w ciągu dnia, zasady zamiany produktów spożywczych
- Zasady układania jadłospisów z uwzględnieniem alergii i nietolerancji pokarmowych
- Metody oceny jadłospisów do wykorzystania w ramach kontroli wewnętrznej w zakładzie
- Najczęściej popełniane błędy w planowaniu i realizacji żywienia zbiorowego
- Zasady prawidłowego prowadzenia procesów technologicznych
- Część praktyczna:
– Obliczanie średniej ważonej normy żywieniowej dla zróżnicowanej grupy
– Obliczanie wartości energetycznej i odżywczej posiłków
– Ocena zaplanowanych jadłospisów
Czas trwania:
Szkolenie trwa 8 godz. dydaktycznych w wybrane dni tygodnia od poniedziałku do piątku (16.30 - 20.30) lub w dni i godziny ustalone przez kontrahentaWażne informacje
Zajęcia odbywają się w budynku Akademii Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie, przy ul. Monte Cassino 15, w nowoczesnych salach dydaktycznych.
Kurs jest organizowany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. poz. 652).
Dla instytucji oraz firm świadczymy usługę szkolenia w miejscu Państwa działalności – o szczegóły proszę zapytać mailowo lub telefonicznie.
Więcej informacji: tel. (91) 44 80 021 lub e-mail: szkolenia@twp.szczecin.pl.